Berit Piepgras // architect

Publiek gesprek “Hoezo toegevoegde waarde?”

Voor het door Platform57 georganiseerde internationale, open source kunstproject Escamp Inside Out heb ik de randprogrammering uitgewerkt en gerealiseerd. De randprogrammering bestond uit een publiek gesprek, drie filmavonden en een tentoonstelling.

Tijdens het publieke gesprek op 29 oktober 2014 onderzocht Platform57 participatieve kunst en haar waarde voor de openbare ruimte. Hiervoor waren Liesbeth Huybrechts (PhD, KU Leuven, auteur van Participation is Risky) en Juliette Santegoeds (Hogeschooldocent, Haagse Hogeschool, hoofdredacteur Community Lover’s Guide The Hague) uitgenodigd.

publiek gesprek platform57 IMG_4443©2014 Studio Johan Nieuwenhuize

Onder leiding Jennefer Verbeek en mijzelf werd tijdens dit vakinhoudelijke gesprek ingegaan op de openbare ruimte, haar identiteit en waardecreatie. Het gesprek bood reflectie op het hoofdprogramma en en inzicht in de al dan niet toegevoegde waarde ervan voor het stadsdeel Escamp. Middels het gesprek werd de potentie van open source kunstprojecten in de openbare ruimte onderzocht.

Waarom zou je een participatief kunstproject in de openbare ruimte organiseren? Welke waarde heeft een dergelijk project voor die openbare ruimte? Welke waarde heeft het voor de deelnemers, als kunstwerk en welke waarde heeft het voor bezoekers? Deze en andere vragen stelden we onszelf, de sprekers en het publiek tijdens het gesprek.

Lees hier de recensie van het publieke gesprek in jegens en tevens 

Inside Out Project een open source kunstproject
In 2011 won de Franse beeldend kunstenaar JR de TED prijs voor zijn oeuvre. Hij werd bekend met zijn enorme portretten van mensen op muren, gebouwen en vloeren. In zijn werk stelt hij de gemeenschap centraal. Vaak mensen met een politieke of maatschappelijke boodschap. Tijdens de TED bijeenkomst doet hij een wens. “Laten we kunst gebruiken om de wereld binnenstebuiten te keren”.

En vanaf dat moment kon iedereen zijn eigen Inside Out project organiseren. JR’s idee was niet aan dovemansoren besteed. Inside Out is een enorm Open Source Community Art project aan het worden. Veel groepen en individuen geven gehoor aan zijn oproep. Op dit moment zijn er wereldwijd honderden Inside Out projecten, van Mexico tot Nepal en van Ecuador tot Palestina. Vaak met een maatschappelijke of politieke lading en altijd over identiteit.

Platform57 organiseerde verschillende projecten in Escamp waarin “De Kracht van Escamp” centraal staat. Van augustus tot en met november 2014 organiseerde Platform57 Escamp Inside Out in Den Haag. Hiervoor heeft Platform57 verschillende bewoners van Escamp gevraagd mee te doen. De portretten zijn op groot formaat op verschillende plaatsen in Escamp te zien.

Verdiepingsslag Inside Out
De aanleiding voor het randprogramma is de uitvoering van het project Escamp Inside Out. Door middel van het organiseren van een randprogrammering wordt het project Escamp Inside Out in een groter perpectief geplaatst, wat letterlijk buiten de wijk Escamp zelf gaat. De randprogrammering zorgt voor het betrekken van experts van zowel het architectenvak, als andere disciplines, die bij gebiedsontwikkelings- en transformatietrajecten nodig zijn, zoals sociologen, antropologen, economen en stedenbouwers.

Het project Escamp Inside Out wordt tijdens het publieke gesprek, de filmavonden en de tentoonstelling van de randprogrammering als case study en als “Living lab” bestudeerd. Dit dient als aanleiding om een breder debat aan te zwengelen over hedendaagse ontwikkelingen in de ruimtelijke ordening.

De randprogrammering legt verbindingen tussen kunst, participatieve processen, architectuur en stedenbouw. Het programma is een bijdrage aan het discours zowel binnen het architectenvak als erbuiten op de waarde(vermeerdering) en identiteit van (wederopbouw-)wijken in Nederland met als voorbeeld participatieve kunstprojecten als aanjager hiervoor. Om een vernieuwend en genuanceerd beeld te kunnen scheppen, kiezen we voor de programmering een sector-overschrijdende en multidisciplinaire aanpak.

Door de processen van participatieve kunst te bespreken en de waarde ervan inzichtelijk te maken, denken we met bijvoorbeeld het publieke gesprek achter strategische inzichten te kunnen komen en waardevolle kennis op te kunnen doen. Door deze kennis te delen denken we voorbeeldstellend te kunnen zijn voor andere soortgelijke instellingen.

Overige medewerkers Platform57: Jennefer Verbeek, Sandra Scholtes

Sponsoren/partnersInside Out Project, Filmhuis Den Haag, Theater Dakota, Vestia, Jegens en Tevens, Stroom Den Haag, HAACS, Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst, BNA Kring Haaglanden en Ruimtevolk.

 

Comments are closed.