Berit Piepgras // architect

Schitterend Sieraad

Als ontwerper bij Ontwerpwerk heb ik Schitterend Sieraad medeontwikkeld en ontworpen.

Schitterend Sieraad is een tijdelijke overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden, welke sieraden afkomstig uit Nederland, het Nabije Oosten, de Klassieke wereld en Egypte laat zien. De objecten komen uit de eigen collectie van het museum. Vier hedendaagse sieradenontwerpers zijn uitgenodigd, om hun werk in het museum te laten zien. Deze moderne sieraden zijn in een speciale sieradenroute door het museum getoond.
Om deze grote verzameling van objecten voor de publiek overzichtelijk te maken, zijn de sieraden gesorteerd in een matrix van het land van herkomst en het gebruik (en daardoor de plaatsing op het lichaam: hoofd, hals, torso, arm/ hand)
Deze matrix wordt in de plattegrond gebruikt. De enkelstaande vitrines staan in een helder stramien, wat de bezoeker de keuze vrij laat, op welke manier de tentoonstelling te benaderen is.

De transparantie en openheid van deze tentoonstelling geeft aandacht aan de dozen in de vitrines. Zij herinneren aan cadeaudoosjes. Het bijzondere en kostbare van de objecten worden op deze manier benadrukt. Banieren op de achtergrond verwijzen naar de moderne sieraden verderop in het museum. Filmpjes, geprojecteerd op banieren, laten goudsmidtechnieken zien.
Communicatiemiddelen en het tentoonstellingsboek zijn door de grafische afdeling van Ontwerpwerk vormgegeven.

 

Comments are closed.