Berit Piepgras // architect

Landgoederen en buitenplaatsen in de Tweede Wereldoorlog

Verhalen om nooit te vergeten

In opdracht van Erfgoedhuis Zuid-Holland heb ik het project „Landgoederen en buitenplaatsen in de Tweede Wereldoorlog“ uitgevoerd. Het project bestaat uit 12 korte films van 3 tot 5 minuten, waarin een verhaal over een buitenplaats of landgoed in Zuid-Holland wordt verteld. In deze verhalen wordt uiteen gezet hoe de verschillende landgoederen werden gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De landgoederen in Zuid-Holland, die in de 17e en 18e eeuw werden gebouwd voor de hogere klasse uit naburige steden, hadden een strategisch interessante ligging tijdens WOII. Verscholen tussen bomen en gelegen buiten de stad waren deze gebouwen minder blootgesteld aan (bom)aanvallen en spionage. Door hun maat en grandeur waren de landgoederen geliefd bij de Duitse bezetter als onderkomen voor manschappen en militairen met een hoge rang en werden daarom vaak gevorderd.

erfgoedhuis-oh-2016_berit-piepgraserfgoedhuis-oh-2016-4_berit-piepgras

erfgoedhuis-oh-2016-2_berit-piepgrasDe verhalen van onder meer bunkers, onderduikers, verzetshelden, kunstroof, vluchtelingen en de bevrijding worden in deze reeks door ooggetuigen en vrijwilligers verteld. Door deze cultuurhistorische lagen van de landgoederen te tonen en daarmee ook aan de gebouwen toe te voegen, verwachten we dat de belevenis van een landgoed zal worden verrijkt en dat er een diepere betekenis zal worden gegeven aan het desbetreffende gebouw en landschap.

Om dit project uit te kunnen voeren, heb ik een team samengesteld bestaande uit grafisch ontwerper Carrie Zwarts, filmmaker Hans Wessels, Boogiemen en mijzelf.

In het project heb ik zowel de organisatorische (projectleiding en opnamedagen) en inhoudelijke uitwerking (voorbereiding, interviews en fact checks) als de beeldredactie verzorgd.

Bekijk hier de films
erfgoedhuis-oh-2016-3_berit-piepgras

Comments are closed.