Berit Piepgras // architect

Medeoprichter Platform57

Samen met fotograaf Johan Nieuwenhuize heb ik in 2011 Platform57 opgericht en ontwikkeld.
Platform57 was van 2012-2015 de presentatie-instelling voor ruimtelijke beeldende kunst in het stadsdeel Escamp in Den Haag Zuidwest. De werkzaamheden van Platform57 bestonden uit het presenteren van hedendaagse beeldende kunst, behoud en beheer van bestaand werk in de wijk en kunsteducatie. Platform57 was gehuisvest in Zuid57, dé culturele verzamelplek van Escamp.

Bij Platform57 heb ik me geconcentreerd op de randprogrammering, de fondsenwerving en het opzetten van het educatieve traject. Verder heb ik voor Platform57 ontworpen, zowel ruimtelijk als grafisch. De tentoonstelling met werk van Krijn de Koning heb ik gecureerd. Nadat we zijn gestopt met Platform57 heb ik het archief op de website toegankelijk gemaakt.

Mijn motivatie om onderdeel uit te maken van Platform57 komt voort uit de nieuwsgierigheid naar placemaking en placekeeping: Hoe kun je een locatie, in dit geval middels kunst, re-activeren? Verder zag ik het als mijn opgave om het ruimtelijke aspect van de site specific tentoonstellingen te waarborgen en op deze manier te zorgen dat het gebouw en de context waarin geprogrammeerd werd centraal bleef staan.

IMG_4585©2013 Foto Johan Nieuwenhuize

Site specific werk, Krijn de Koning

Site specific
Op verzoek van Platform57 reageerden hedendaagse beeldend kunstenaars op het gebouw Zuid57. Dit leverde bijzondere site specific installaties op, die in een aantal gevallen semipermanent te zien waren. In 2014 organiseerde Platform57 het internationale Inside Out Project van de bekende Franse fotograaf/ kunstenaar JR. Dit project liet via grote zwart-wit portretten in de openbare ruimte letterlijk en figuurlijk het gezicht van Escamp zien.

Collectie Escamp
Veel kunst uit de periode 1950-1970 in de Collectie Escamp is aan restauratie toe. Platform57 zorgde hiervoor in samenwerking met Theater Dakota. Er werd een publicatie uitgegeven en in samenwerking met bewoners van Escamp werden onder de noemer het Collectie Escamp Team fietstochten georganiseerd. Het Collectie Escamp Team zet dit werk momenteel voort.

Opkamer Escamp
Opkamer Escamp was de stadsdeelgalerie in Stadsdeelkantoor Escamp. Hier organiseerde Platform57 jaarlijks zes tentoonstellingen. Er werd werk van amateurkunstenaars uit het stadsdeel getoond of Platform57 nodigde professionele kunstenaars uit om te reageren op een gebeurtenis in stadsdeel Escamp.

Interactie
Met de tentoonstellingen en het educatieve programma, bestaande uit o.a. workshops en rondleidingen legde Platform57 verbindingen met Zuid57 en de wijk. Dit zorgde voor een verrijking van de leefomgeving van de bewoners van stadsdeel Escamp, het stimuleerde interculturele ontmoetingen en droeg bij aan de ontwikkeling van de jeugd in en rondom stadsdeel Escamp. De werkzaamheden van Platform57 waren uniek in Escamp.

Bezoek via deze link de website van Platform57

Lees hier ons afscheids-interview met jegens en tevens 

Medewerkers van Platform57 waren Johan Nieuwenhuize, Jennefer Verbeek, Sandra Scholtes, Robin van Emden, Simone Noordermeer, Beleke Bagchus, Merel Volgers, Anjuli van Romondt, Marije de Graaf, Stefan Tuijt en Hester van Kranendonk.

Bestuursleden van Platform57 waren Paul Cornelissen, Annelies Kronenberg, Caroline Wiedenhof en Onno Ephraim.

NimbusPlatform57_Berndnaut Smilde
Nimbus Platform57, Berndnaut Smilde

Title TK3D Platform57_Thijs Ebbe Fokkens_foto Johan Nieuwenhuize
Title TK3D, Thijs Ebbe Fokkens
The Apartment Platform57_Maurice Bogaert_foto Johan Nieuwenhuize
The Apartment, Maurice Bogaert

Comments are closed.