Berit Piepgras // architect

Ontwikkeling publicatie Collectie Escamp

12 december 2014: Boekpresentatie en kunstwandeling Collectie Escamp

Voor Platform57 heb ik in samenwerking met Johan Nieuwenhuize, Jennefer Verbeek en Sandra Scholtes de publicatie ‘Collectie Escamp – een introductie’ ontwikkeld. Deze geeft een eerste introductie in de Collectie Escamp, een verzameling naoorlogse kunstwerken.

De publicatie bevat, behalve interviews en overzichten, een fietstocht langs 15 naoorlogse kunstwerken in Escamp. De fietstocht is mede-ontwikkeld en bedacht door bewoners van Escamp. In de publicatie zijn verhalen van bewoners terug te vinden, net als interviews met de kunstenaars Christa van Santen en Toby Paterson en een essay van Marieke Kuipers, hoogleraar Cultureel Erfgoed, over de Collectie Escamp.

Voor de publicatie heb ik zowel redactioneel werk verricht en interviews gehouden als ook achtergrondinformatie zoals mappings en fact sheets ontwikkeld. Het team Collectie Escamp heb ik mede opgezet.

Collectie Escamp - een introductie_COVER

Naoorlogse kunst
Dankzij die eenprocentsregeling is in het stadsdeel Escamp veel naoorlogse kunst te vinden. Kunstwerken die de laatste jaren worden herontdekt en aan restauratie toe zijn. Onder de naam Collectie Escamp organiseerden Theater en Filmhuis Dakota en Platform57 daarom restauratieprojecten voor een aantal kunstwerken in het stadsdeel.

De publicatie ‘Collectie Escamp – een introductie’ geeft een eerste introductie in de Collectie Escamp. Het brengt een klein deel van de collectie en het restauratieproces ervan in beeld en biedt een inkijkje in de praktijk van de betrokken kunstenaars. Bovenal komt de persoonlijke verbondenheid van iedereen, die een bijdrage deed, naar voren.

De publicatie bevat, behalve interviews en overzichten, een fietstocht langs 15 na-oorlogse kunstwerken in Escamp. De fietstocht is mede ontwikkeld en bedacht door bewoners en betrokkenen van Escamp. In de publicatie zijn verhalen van bewoners terug te vinden, net als interviews met de kunstenaars Christa van Santen en Toby Paterson en een essay van Marieke Kuipers, hoogleraar Cultureel Erfgoed, over de Collectie Escamp.

Met werk van Christa van Santen, Toby Paterson, Jan Snoeck, Willem Hussem, Kees de Kruijff, David Bade, Marino Marini, Jan Goeting, Paul Kromjong, Lotti van der Gaag, Jeroen Voskuyl, Rudi Rooijakkers, Gerard van Remmen, Jaques van Rhijn

Medewerkers Platform57: Johan Nieuwenhuize, Jennefer Verbeek, Sandra Scholtes
Oplage van 500 boeken

De Collectie Escamp fietstocht is bij de balie van Zuid57 op te halen
De publicatie is helaas uitverkocht

Sponsoren/partners: Theater DakotaGemeente Den Haag, Stadsdeel EscampDSOOCWStroom Den HaagThe Modern Institute/ GlasgowWelmer Keesmaat/ vormgeving publicatieCarrie Zwarts/ vormgeving fietstocht

 

Comments are closed.