Berit Piepgras // architect

Filmprogrammering Escamp Inside Out

Voor het door Platform57 georganiseerde internationale, open source kunstproject Escamp Inside Out heb ik de randprogrammering uitgewerkt en gerealiseerd. De randprogrammering bestond uit een publiek gesprek, drie filmavonden en een tentoonstelling.

In samenwerking met Filmhuis Den Haag en Theater Dakota programmeerde ik drie filmavonden. Hierin werd ingegaan op de vraag “Hoe maken wij de stad?”. De filmavonden werden gehouden met voorafgaande kunstrondleidingen langs o.a. werk van Escamp Inside Out.
IMG_5290©2014 Studio Johan Nieuwenhuize

 

1e Filmavond
“Bird High Up“ (voorfilm) Mårten Nilsson  „The Human Scale“Andreas Dalsgaard
Datum: 6 oktober 2014

 the human scale

Op de eerste filmavond werd de fascinerende documentaire The Human Scale van de wereldberoemde Deense architect Jan Gehl vertoond. De avond werd geopend met de hilarische korte voorfilm Bird High Up van Mårten Nilsson.

In de documentaire The Human Scale laten Jan Gehl en zijn team hun visie op stedenbouw zien, met de focus op menselijke behoeften en gedrag. Jan Gehl heeft veertig jaar lang menselijk gedrag in steden bestudeerd. Volgens Gehl kunnen we steden zó bouwen, dat ze mensen met elkaar verbinden. Zijn doel is om steden te bouwen op basis van levenskwaliteit, duurzaamheid en menselijkheid. Een humanistische missie, die in een aantal van de grootste steden ter wereld wordt uitgevoerd, van Kopenhagen tot Beijing en van Christchurch tot Dhaka.

 

2e Filmavond
„Faces“ door JR
Datum: 3 november 2014

face 2 face jr

De documentaire Faces vertelt het inspirerende verhaal van de Franse fotograaf en straatkunstenaar JR die in maart 2007 de grootste illegale fototentoonstelling ooit ondernam. JR voorzag samen met zijn vriend Marco de omstreden Veiligheidsmuur in Israël van enorm grote portretten van Israëli en Palestijnen met hetzelfde beroep. Van de eerste fotoshoots in Palestina en Israël tot aan de activistische wildplakacties in plaatsen als Bethlehem, Tel Aviv, Hebron en Ramallah: de camera was overal bij aanwezig en volgde de gedreven fotograaf JR op de voet en legde op geestdriftige wijze de verschillende reacties vast. Faces was eerder op het IDFA te zien.

 

3e Filmavond
Korte kunstfilms en gesprekken Sarah Carlier en Noël Loozen
Datum: 24 november 2014

IMG_5300©2014 Studio Johan Nieuwenhuize

Deze avond wijdden we aan korte films en kunstenaarsgesprekken. Platform57 vertoonde een selectie korte films, die ingaan in op menselijk gedrag in de openbare ruimte. De kunstenaars Sarah Carlier en Noël Loozen onderzoeken in hun foto- en filmwerk de openbare ruimte, door o.a. interactie en observaties.

Sarah Carlier is fotografe. In haar werk onderzoekt zij o.a. gedrag in alledaagse situaties. Sarah wordt gerepresenteerd door galerie Liefhertje en De Grote Witte Reus (LhGWR), waar zij onlangs de solo tentoonstelling LET US BE CHEERFUL liet zien. Tevens was dit videowerk te zien inde tentoonstelling On the Move van het Stedelijk Museum, Amsterdam.

Noël Loozen is kunstenaar, filmmaker en medeoprichter van The Weekender. In zijn werk stelt hij vragen over de publieke ruimte. Zijn werk was onlangs te zien tijdens het Dutch Filmfestival, Utrecht en in het Eye Film museum, Amsterdam.

Inside Out Project een open source kunstproject
In 2011 won de Franse beeldend kunstenaar JR de TED prijs voor zijn oeuvre. Hij werd bekend met zijn enorme portretten van mensen op muren, gebouwen en vloeren. In zijn werk stelt hij de gemeenschap centraal. Vaak mensen met een politieke of maatschappelijke boodschap. Tijdens de TED bijeenkomst doet hij een wens. “Laten we kunst gebruiken om de wereld binnenstebuiten te keren”.

En vanaf dat moment kon iedereen zijn eigen Inside Out project organiseren. JR’s idee was niet aan dovemansoren besteed. Inside Out is een enorm Open Source Community Art project aan het worden. Veel groepen en individuen geven gehoor aan zijn oproep. Op dit moment zijn er wereldwijd honderden Inside Out projecten, van Mexico tot Nepal en van Ecuador tot Palestina. Vaak met een maatschappelijke of politieke lading en altijd over identiteit.

Platform57 organiseerde verschillende projecten in Escamp waarin “De Kracht van Escamp” centraal staat. Van augustus tot en met november 2014 organiseerde Platform57 Escamp Inside Out in Den Haag. Hiervoor heeft Platform57 verschillende bewoners van Escamp gevraagd mee te doen. De portretten zijn op groot formaat op verschillende plaatsen in Escamp te zien.

Verdiepingsslag Inside Out
De aanleiding voor het randprogramma is de uitvoering van het project Escamp Inside Out. Door middel van het organiseren van een randprogrammering wordt het project Escamp Inside Out in een groter perpectief geplaatst, wat letterlijk buiten de wijk Escamp zelf gaat.

De randprogrammering zorgt voor het betrekken van experts van zowel het architectenvak, als andere disciplines, die bij gebiedsontwikkelings- en transformatietrajecten nodig zijn, zoals sociologen, antropologen, economen en stedenbouwers.

Het project Escamp Inside Out wordt tijdens een publiek gesprek, de filmavonden en de tentoonstelling van de randprogrammering als case study en als “Living lab” bestudeerd. Dit dient als aanleiding om een breder debat aan te zwengelen over hedendaagse ontwikkelingen in de ruimtelijke ordening.

De randprogrammering legt verbindingen tussen kunst, participatieve processen, architectuur en stedenbouw. Het programma is een bijdrage aan het discours zowel binnen het architectenvak als erbuiten op de waarde(vermeerdering) en identiteit van (wederopbouw-)wijken in Nederland met als voorbeeld participatieve kunstprojecten als aanjager hiervoor. Om een vernieuwend en genuanceerd beeld te kunnen scheppen, kiezen we voor de programmering een sector-overschrijdende en multidisciplinaire aanpak.

Door de processen van participatieve kunst te bespreken en de waarde ervan inzichtelijk te maken, denken we met bijvoorbeeld het publieke gesprek achter strategische inzichten te kunnen komen en waardevolle kennis op te kunnen doen. Door deze kennis te delen denken we dat Platform57 voorbeeldstellend kan zijn voor andere soortgelijke instellingen.

Overige medewerkers Platform57: Sandra Scholtes

Sponsoren/partners: Inside Out Project, Filmhuis Den Haag, Theater Dakota

1 Comment