Berit Piepgras // architect

Oral History Project: Verhalen uit de Landgoederenzone

In opdracht van het Erfgoedhuis Zuid-Holland heb ik het pilotproject Oral History (Verhalen uit de Landgoederenzone) ontwikkeld en uitgevoerd. Het doel van dit pilotproject is het ontwikkelen van korte films over bijzondere aspecten van landgoederen in de Landgoederenzone in Zuid-Holland.

Hiervoor heb ik filmmaker Thomas Vroege erbij gevraagd. In samenwerking met het Erfgoedhuis en universitair docent en promovenda Gerdy Verschuure-Stuip hebben we voor de pilot 7 korte films gemaakt. Voor deze films hebben we samengewerkt met de landgoederen Te Werve, Oud-Poelgeest en Berbice. In elke film wordt een bijzonder aspect van het landgoed uitgelicht. Het verhaal wordt verteld door een van de vrijwilligers die bij het desbetreffende landgoed betrokken zijn. Zo horen we overgeleverde verhalen, die niet in de geschiedenisboeken te vinden zijn, maar een groot onderdeel uitmaken van de identiteit van het landgoed. De films laten zien dat de vrijwilligers enthousiast zijn om deze identiteit een rol te laten spelen voor de toekomst van het landgoed, niet alleen wat betreft het behoud maar ook voor de herinterpretatie ervan.

In een interview met Gerdy Verschuure-Stuip licht zij toe wat de functie van de landgoederen was, zowel sociaal-maatschappelijk als in ruimtelijke opzicht.

Raadpleeg deze links voor meer informatie over het project op de site van het Erfgoedhuis

http://www.geschiedenisvanzuidholland.nl/nieuws/verhalen-uit-de-landgoederenzone
http://www.geschiedenisvanzuidholland.nl/nieuws/de-bijzondere-geschiedenis-van-berbice

Bekijk via deze link op Youtube alle films van Erfgoedhuis Zuid-Holland

https://www.youtube.com/user/ErfgoedhuisZH/videos

Bekijk hieronder de films van het Oral History project

Het Tillenbeest van Oud-Poelgeest

Over mijn lijk: de rozentuin van Berbice

De fruitmuren van Berbice

Buitenplaatsen en het Landschap

The Pigeon Tower Association

Een boom met oorlogsschade

De brug van Te Werve

Comments are closed.