Berit Piepgras // architect

Ontwerp Escamp Inside Out De ondernemers Zuid57

11 september 2014 – 15 december 2014

Platform57 organiseerde in 2014 het omvangrijke open source kunstproject Escamp Inside Out in Den Haag. Hiervoor werden verschillende bewoners van Escamp gevraagd om mee te doen aan zogenaamde Group Actions van het project. Zo waren zwart/wit portretten op groot formaat op verschillende plaatsen in Escamp te zien. Ik heb voor Platform57 deze Group Actions ruimtelijk vormgegeven en de realisatie begeleid.

Voor deze Group Action zijn de mensen die in het culturele verzamelgebouw Zuid57 gefotografeerd en is hun portret achter de ramen geplakt. Het was belangrijk te laten zien dat de ondernemers in Zuid57 wel ieder een eigen ruimte hebben, maar zich toch met elkaar verbonden voelen. Dat werd zichtbaar gemaakt door de ondernemers zodanig te fotograferen, dat ze elkaar aankeken. Deze portretten hebben drie maanden aan de gevel gehangen.

_MG_0244©2014 Studio Johan Nieuwenhuize

 

Inside Out Project -een open source kunstproject
In 2011 won de Franse beeldend kunstenaar JR de TED prijs voor zijn oeuvre. Hij werd bekend met zijn enorme portretten van mensen op muren, gebouwen en vloeren. In zijn werk stelt hij de gemeenschap centraal. Vaak mensen met een politieke of maatschappelijke boodschap. Tijdens de TED bijeenkomst doet hij een wens. “Laten we kunst gebruiken om de wereld binnenstebuiten te keren”.

En vanaf dat moment kon iedereen zijn eigen Inside Out project organiseren. JR’s idee was niet aan dovemansoren besteed. Inside Out is een enorm Open Source Community Art project aan het worden. Veel groepen en individuen geven gehoor aan zijn oproep. Op dit moment zijn er wereldwijd honderden Inside Out projecten, van Mexico tot Nepal en van Ecuador tot Palestina. Vaak met een maatschappelijke of politieke lading en altijd over identiteit.

Platform57 organiseerde verschillende projecten in Escamp waarin “De Kracht van Escamp” centraal staat. Van augustus tot en met november 2014 organiseerde Platform57 Escamp Inside Out in Den Haag. Hiervoor heeft Platform57 verschillende bewoners van Escamp gevraagd mee te doen. De portretten zijn op groot formaat op verschillende plaatsen in Escamp te zien.

43 Ondernemers hebben hun portret laten fotograferen en hebben één raam voor Escamp Inside Out ter beschikking gesteld. Het was belangrijk te laten zien dat de ondernemers in Zuid57 wel ieder een eigen ruimte hebben, maar zich toch met elkaar verbonden voelen. Dat werd zichtbaar gemaakt door de ondernemers zodanig te fotograferen, dat ze elkaar aankeken. Keek je naar één foto, dan kon je door de ogen te volgen weer naar de volgende ondernemer kijken.

Het enthousiasme bleek groter dan verwacht. Hierdoor kon ook de achterkant van het gebouw worden gevuld met portretten.

Medewerkers Platform57: Johan Nieuwenhuize, Jennefer Verbeek, Simone Noordermeer, Sandra Scholtes, Robin van Emden, Beleke Bagchus, Merel Volgers, vrijwilligers

Sponsoren/partners: Inside Out Project, Integraal Kindcentrum Bamboe, Haagwonen, Theatergroep Dario Fo, De Resolutie, Stahlecker, Mani Bouwmachines, Prins27, Filmhuis Den Haag, Theater Dakota, Vestia, Gemeente Den Haag/Stadsdeel Escamp.

 

_MG_0228©2014 Studio Johan Nieuwenhuize

work in progress group action zuid57©2014 Studio Johan Nieuwenhuize

_MG_0214©2014 Studio Johan Nieuwenhuize

Comments are closed.