Berit Piepgras // architect

Ontwerp Escamp Inside Out Group Action Fietspad

31 juli 2014 – 20 september 2014 (Opening 13 september 2014)

Platform57 organiseerde in 2014 het omvangrijke open source kunstproject Escamp Inside Out in Den Haag. Hiervoor werden verschillende bewoners van Escamp gevraagd om mee te doen aan zogenaamde Group Actions van het project. Zo waren zwart/wit portretten op groot formaat op verschillende plaatsen in Escamp te zien. Ik heb voor Platform57 deze Group Actions ruimtelijk vormgegeven en de realisatie begeleid.

Bewoners van Escamp, die aan deze Group Action deelnamen, werden op de foto gezet door het team van Platform57. Deze foto’s zijn op de natuurstenen rand langs het fietspad aan de Leyweg geplakt. Er zijn 145 bewoners gefotografeerd. De foto’s zijn één week te op het fietspad te zien geweest.

_MG_8922

Inside Out Project -een open source kunstproject
In 2011 won de Franse beeldend kunstenaar JR de TED prijs voor zijn oeuvre. Hij werd bekend met zijn enorme portretten van mensen op muren, gebouwen en vloeren. In zijn werk stelt hij de gemeenschap centraal. Vaak mensen met een politieke of maatschappelijke boodschap. Tijdens de TED bijeenkomst doet hij een wens. “Laten we kunst gebruiken om de wereld binnenstebuiten te keren”.

En vanaf dat moment kon iedereen zijn eigen Inside Out project organiseren. JR’s idee was niet aan dovemansoren besteed. Inside Out is een enorm Open Source Community Art project aan het worden. Veel groepen en individuen geven gehoor aan zijn oproep. Op dit moment zijn er wereldwijd honderden Inside Out projecten, van Mexico tot Nepal en van Ecuador tot Palestina. Vaak met een maatschappelijke of politieke lading en altijd over identiteit.

Platform57 organiseerde verschillende projecten in Escamp waarin “De Kracht van Escamp” centraal staat. Van augustus tot en met november 2014 organiseerde Platform57 Escamp Inside Out in Den Haag. Hiervoor heeft Platform57 verschillende bewoners van Escamp gevraagd mee te doen. De portretten zijn op groot formaat op verschillende plaatsen in Escamp te zien.

In de zomer van 2014 is het team van Platform57 op zoek gegaan naar bewoners die zij op de foto zouden kunnen zetten. De bewoners werden direct aangesproken door het team van Platform57. Hierdoor kon het team van Platform57 met 145 bewoners persoonlijk kennismaken. Van de bloemenman tot twee senioren vriendinnen, van een rappende scholier tot de beveiligingsbeambte van het stadsdeelkantoor. De bewoners zijn op de foto gegaan in het Zuiderpark, in winkelcentrum Leyweg, in Stadsdeelkantoor Escamp en in Bibliotheek Wateringseveld.

Deze foto’s wilde Platform57 een zichtbare plek geven en werd er gekozen voor de natuurstenen rand langs het fietspad aan de Leyweg. Tijdens het Escampfestival zijn de foto’s samen met de bezoekers van het festival opgeplakt. De mensen die op de foto waren geweest, konden zelfs hun eigen foto opplakken. Het effect van de portretten langs het fietspad was groot. Al tijdens het plakken zag je bezoekers langzamer lopen om de foto’s extra goed te kunnen bekijken.

Medewerkers Platform57: Johan Nieuwenhuize, Jennefer Verbeek, Simone Noordermeer, Sandra Scholtes, Robin van Emden, Beleke Bagchus, Merel Volgers, vrijwilligers

Sponsoren/partners: Inside Out ProjectIntegraal Kindcentrum BamboeHaagwonen, Theatergroep Dario Fo, De ResolutieStahleckerMani BouwmachinesPrins27Filmhuis Den HaagTheater DakotaVestiaGemeente Den Haag/Stadsdeel Escamp.

_MG_8981

_MG_8967

_MG_8847

escamp festival1

_MG_8944

_MG_8990

Comments are closed.