Berit Piepgras // architect

Ontwerp Escamp Inside Out Group Action Carmen

19 augustus 2014 – 1 november 2014 (Opening: 14 september 2014)

Platform57 organiseerde in 2014 het omvangrijke open source kunstproject Escamp Inside Out in Den Haag.  Hiervoor werden verschillende bewoners van Escamp gevraagd om mee te doen aan zogenaamde Group Actions van het project. Zo waren zwart/wit portretten op groot formaat op verschillende plaatsen in Escamp te zien. Ik heb voor Platform57 deze Group Actions ruimtelijk vormgegeven en de realisatie begeleid.

In Escamp is in september de opera Carmen georganiseerd door theatergezelschap Dario Fo. Deze opera is georganiseerd voor en door de bewoners van Escamp. Het grootste deel van de voorbereidingen hiervoor zijn in Zuid57 uitgevoerd. Deze deelnemers zijn voor de Group Action zingend op de foto gezet. Deze foto’s hebben anderhalve maand op de gevel van Zuid57 gehangen.

_MG_0135©2014 Studio Johan Nieuwenhuize

Inside Out Project -een open source kunstproject
In 2011 won de Franse beeldend kunstenaar JR de TED prijs voor zijn oeuvre. Hij werd bekend met zijn enorme portretten van mensen op muren, gebouwen en vloeren. In zijn werk stelt hij de gemeenschap centraal. Vaak mensen met een politieke of maatschappelijke boodschap. Tijdens de TED bijeenkomst doet hij een wens. “Laten we kunst gebruiken om de wereld binnenstebuiten te keren”.

En vanaf dat moment kon iedereen zijn eigen Inside Out project organiseren. JR’s idee was niet aan dovemansoren besteed. Inside Out is een enorm Open Source Community Art project aan het worden. Veel groepen en individuen geven gehoor aan zijn oproep. Op dit moment zijn er wereldwijd honderden Inside Out projecten, van Mexico tot Nepal en van Ecuador tot Palestina. Vaak met een maatschappelijke of politieke lading en altijd over identiteit.

Platform57 organiseerde verschillende projecten in Escamp waarin “De Kracht van Escamp” centraal staat. Van augustus tot en met november 2014 organiseerde Platform57 Escamp Inside Out in Den Haag. Hiervoor heeft Platform57 verschillende bewoners van Escamp gevraagd mee te doen. De portretten zijn op groot formaat op verschillende plaatsen in Escamp te zien.

De foto’s van de 86 deelnemers van deze Group Action zijn op de gevel van Zuid57 geplaatst. De mensen zijn al zingend geportretteerd. Door zingende mensen zichtbaar te maken op het gebouw, werd getoond dat in Zuid57 cultureel aanbod is en werden ook deelnemers van het koor die in Escamp wonen, zichtbaar.

Medewerkers Platform57: Johan Nieuwenhuize, Jennefer Verbeek, Simone Noordermeer, Sandra Scholtes, Robin van Emden, Beleke Bagchus, Merel Volgers, vrijwilligers

Sponsoren/partners: Inside Out ProjectIntegraal Kindcentrum BamboeHaagwonen, Theatergroep Dario Fo, De ResolutieStahleckerMani BouwmachinesPrins27Filmhuis Den HaagTheater DakotaVestiaGemeente Den Haag/Stadsdeel Escamp.

_MG_0166©2014 Studio Johan Nieuwenhuize

_MG_0176©2014 Studio Johan Nieuwenhuize

Comments are closed.