Berit Piepgras // architect

De Vlindertuin / proces

In opdracht van Stichting Boog wordt als onderdeel van de herstructurering in de wijk Spoorwijk in Den Haag een ontwerp voor een plein in samenwerking met de bewoners gemaakt. Er zijn verschillende workshops gehouden met  bewoners en er is onderzoek verricht.

Er zijn gekleurde vlinders van rubbergranulaat op de bestrating van het voetgangersgebied geplaatst. Ook zijn er op de spijlen van het hek vlindervormen geschilderd, zodat er op eenvoudige manier een ruimtelijk effect wordt gecreëerd. Een verloop in kleur onderstreept de looprichting van deze openbare ruimte.
Er is op deze manier gezocht naar een manier om via verschillende zintuigen de beleving van het bewegen in deze ruimte te stimuleren.
Op de wanden van een elektriciteitshuisje zijn lijntekeningen van vlinders aangebracht die daarna door buurtkinderen ingeschilderd werden, onder leiding van beeldend kunstenaar Hasan Sahin. Met sjablonen en verf zijn de betonnen banken door de kinderen versierd. De namen van de ‘medeontwerpers’ zijn op de banken terug te vinden.

Lees ook over de opening van De Vlindertuin en het gebruik ervan.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.