Berit Piepgras // architect

Schitterend Glas

Als ontwerper bij Ontwerpwerk heb ik Schitterend Glas (mede)ontworpen.

Schitterend Glas is een tijdelijke tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden, welke glas afkomstig uit de Klassieke wereld en Egypte laat zien. De objecten zijn opgedeeld in groepen van toegepaste techniek, zoals bijvoorbeeld geperst of geblazen glas. Dit geeft een chronologische structuur aan de opdeling.
De groepen zijn geplaatst op tapijten eilanden en zijn afgeschermd met vitrage. Zo ontstaat een stille, bijna mysterieuze, en toch transparante sfeer. De (led)verlichting laat het enkele object schitteren en de verschillende kleuren en gradaties in transparantie in het materiaal goed zien.
Voor de objecten van het tijdperk van vroege massaproductie, die in deze tentoonstelling geen topstukken zijn, is een vitrine ontworpen, een soort magazijn, waar de bezoeker goed de verschillen in de soortgelijke objecten kan bestuderen.

De vormgeving van deze tentoonstelling leidt de bezoeker op een natuurlijke manier door de groepen heen en is toch open genoeg om ongedwongen een andere route te nemen. Filmpjes, geprojecteerd op banieren, laten de technieken van de verschillende groepen zien.
Communicatiemiddelen en het tentoonstellingsboek zijn door de grafische afdeling van Ontwerpwerk vormgegeven.

Comments are closed.